"Κάναμε από την αρχή λάθος εκτιμήσεις"
Εντυπωσιασμένος από τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, που μιλώντας στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ παραδέχθηκε πως το ΔΝΤ ήταν υπερβολικά απαισιόδοξο για την Ελλάδα.
“Ο αριθμός που βγήκε σήμερα το πρωί είναι πολύ πάνω από αυτόν που προβλέπαμε, πάνω από αυτόν που οποιοσδήποτε προέβλεπε”, είπε ο Τόμσεν, αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 διαμορφώθηκε στο 3,9%.
“Η πραγματικότητα είναι ότι για τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος από τη μία πλευρά – υπερεκτιμούσαμε συνεχώς τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις”, παραδέχτηκε και πρόσθεσε: “Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κάνουμε τακτικά λάθος από την άλλη πλευρά. Είναι σαφές ότι δεν κατανοήσαμε πλήρως, κάναμε μεγαλύτερο λάθος εκτιμώντας την επίδραση των capital controls στην οικονομία το 2015 και το 2016, ήμασταν υπερβολικά συντηρητικοί ως προς αυτό, καμία αμφιβολία”.
Ωστόσο, ο Τόμσεν επέμεινε πως αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί τώρα είναι ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να διατηρήσει την καλή οικονομική της επίδοση μεσοπρόθεσμα. “Το θέμα δεν είναι οι στόχοι, αλλά η αξιοπιστία των στόχων που διατηρούνται μεσοπρόθεσμα, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται”, εξήγησε, επιβεβαιώνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες για το διάστημα κατά το οποίο η Αθήνα θα κληθεί να επιτυγχάνει υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα, με το ΔΝΤ να επιμένει πως αυτό δεν είναι εφικτό να γίνεται για πολλά χρόνια.
Όσον αφορά στο χρέος, το ΔΝΤ αναμένει περισσότερες "διευκρινίσεις" για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ελάφρυνση την οποία έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τον Τόμσεν, που διεμήνυσε πως αν το ζήτημα αυτό δεν διευθετηθεί, τότε το ΔΝΤ θα μπορέσει να έχει συμμετοχή στη χρηματοδότηση του προγράμματος, όπως είχε γίνει το 2010 και το 2012.
Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει γίνει αρκετή πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να επιστρέψει η αποστολή του Ταμείου στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, και υπογράμμισε ότι "είναι επείγον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το πρόγραμμα και να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις, διότι [η καθυστέρηση] βλάπτει την ελληνική οικονομία. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία".
"Εποικοδομητική" συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ
Η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον "πήγε πολύ καλά, συζητήσαμε πώς θα κλείσει η τεχνική συμφωνία και το χρέος”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά το πέρας της συνάντησης, όπως μεταδίδει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη.
"Συζητήσαμε πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί, νομίζω Τρίτη με Τετάρτη", ανέφερε ακόμα, σημειώνοντας πως για το ζήτημα του χρέους πρέπει να γίνει μια δουλειά σε τεχνικό επίπεδο.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έκανε λόγο για “εποικοδομητικές” συζητήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, ως προς τα δύο σκέλη του προγράμματος: μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ ήταν η πρώτη στο επίσημο πρόγραμμα επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον.
Αισιόδοξος ο Σαπέν
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος συναντήθηκε απόψε στην Ουάσινγκτον με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πεπεισμένος ότι "θα καταλήξουμε, με το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σε μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άρα την ΕΕ να σταθεροποιήσει την κατάσταση".
Σε μια ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι διαβεβαίωσε τον Έλληνα ομόλογό του ξανά για την υποστήριξη της Γαλλίας και χαιρέτισε τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, αναφερόμενος στη συμφωνία της Μάλτας.
Έπαινοι Σόιμπλε για τα ελληνικά νούμερα
Πάνω από μισή ώρα, διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλγφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και σ’ αυτήν, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του ελληνικού προγράμματος.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε συνέντευξη Τύπου της G20 ρωτήθηκε για το πλεόνασμα και δήλωσε ότι τα ελληνικά νούμερα απoδείχθηκαν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και σημείωσε ότι το Eurogroup έχει αποφασίσει πως εάν το 2018 καταδειχθεί πως δεν θα πιαστεί ο στόχος για τα πλεονάσματα των επομένων ετών θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2019 και το 2020.
Ντάισελμπλουμ: Είμαστε πολύ κοντά σε μία απόφαση
Είμαστε πολύ κοντά σε μία απόφαση για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε: «Είμαστε πολύ κοντά, πρόκειται πραγματικά για το τελευταίο διάστημα. Έχουμε πλήρη συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Πώς πρέπει να σχεδιασθούν, πότε να εφαρμοσθούν , το εύρος τους».
Αυτή η συμφωνία πρέπει τώρα να αποτυπωθεί στο χαρτί για να οριστικοποιηθεί αυτό το μέρος της διαδικασίας, πρόσθεσε.
Το άλλο μέρος είναι, φυσικά, το χρέος, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις των Ευρωπαίων πιστωτών με το ΔΝΤ θα είναι δύσκολες, αλλά ότι βλέπει ότι θα υπάρξει λύση. «Θα είναι μία δύσκολη συζήτηση με το ΔΝΤ, επειδή υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί, που μπορούμε να πάμε και που όχι, αλλά και σε αυτό βλέπω μία λύση», δήλωσε.